Movember a léčba karcinomu prostaty v Pardubicích

1. 12. 2014 9:11:49
Proč si muži v listopadu nechávají narůst kníry? No přece kvůli Movemberu! O tom, že chytře vymyšlená osvětová kampaň, jejíž hlavní část včera skončila, souvisí s léčbou rakoviny prostaty a varlat, píše MUDr. Vít Ulrych, lékař Onkologického centra Multiscan v Pardubicích.

Movember je název charitativní organizace. Ta se každým rokem snaží listopadovou osvětovou kampaní přesvědčovat muže, aby si nechali narůst kníry a svojí invencí tak pomohli obrátit pozornost k otázce mužského zdraví. Muži trpící rakovinou prostaty nebo varlat, by měli dostat takovou léčbu a péči, kterou pro své fyzické a psychické uzdravení nutně potřebují.

Zevní radioterapie karcinomu prostaty se na přelomu tohoto tisíciletí posunula kupředu. Objevily se nové ozařovací metody. Kombinace ozařování s hormonální terapií měly vliv na zlepšení léčby. Plánování radioterapie s využitím počítačové tomografie nastartovaly rozvoj moderních technik – radioterapie s modulovanou intenzitou (IMRT) a na ještě vyšší kvalitativní úroveň se dostáváme díky radioterapii řízené obrazem (IGRT). Pokročilé formy radioterapie šetří zdravé tkáně v okolí prostaty.

Významný pokrok přinesly moderní zobrazovací metody. Při konturování prostaty standardně využíváme výhod magnetické rezonance. Ve spolupráci se Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze vyšetřujeme některé pacienty pomocí vyšetření PET/CT – což je tzv. hybridní zobrazovací metoda, která kombinuje výpočetní tomografii (CT) s pozitronovou emisní tomografií (PET) – s cholinem.

Předností rotační radioterapie s modulovanou intenzitou je kratší ozařovací čas při srovnatelné či lepší dávkové distribuci v porovnání s klasickou IMRT technikou. Onkologické centrum Multiscan v Pardubicích používá tuto techniku (RapidArc) jako jedno ze tří radioterapeutických pracovišť v České republice, a to od roku 2010.

Radioterapie řízená obrazem je ozařovací technika, která využívá ověřování pozice pacienta před nebo během ozařování, takže je možné provádět během každé frakce radioterapie opravu nepřesnosti nastavení. Nejen při ozařování karcinomu prostaty používáme v rámci této techniky počítačový tomograf, který je součástí ozařovače. Díky této metodě proto ozařujeme přesněji. Můžeme tak zmenšit bezpečnostní lem kolem prostaty. Ozařujeme menší cílový objem a chráníme tak zdravé tkáně v jeho okolí.

Techniku IMRT jsme začali provádět již v roce 2003 jako druhé pracoviště v České republice. Od té doby bylo tímto moderním způsobem léčby ozářeno v Pardubicích více než 1 300 mužů se zhoubným nádorem prostaty. Naše zkušenosti jsme prezentovali na řadě kongresů a publikovali v našem i zahraničním odborném tisku.

Autor: Vít Ulrych | pondělí 1.12.2014 9:11 | karma článku: 14.28 | přečteno: 802x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Pardubice

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Jsem lékař - onkolog, radní Statutárního města Pardubice.

www.vitulrych.cz

https://twitter.com/vitulrych https://www.facebook.com/vitekulrych

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...