Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OB

O84n88d56ř57e28j 57B81o63k

7. 4. 2014 13:55

Nemohu souhlasit. Velmi demagogicky píšete že se nechala zabít (to by byl případ euthanasie, který je mimochodem ve Švýcarsku zakázána a trestně stíhána), ona ale podrobila asistovanou sebevraždu, kdy jí sice "lékař" namíchal smrtící koktejl, ale vypít si ho musela chtít sama. To je ten zásadní rozdíl od euthanasie, tam by ten "lékař"  musel provést i přímou aplikaci (zejména proto že žadatel není fyzicky schopen aplikovat si jed sám). Což vy samozřejmě víte, jen to v blogu mícháte dohromady, ačkoliv jsou to 2 rozdílné věci.

Hlavní důvod proč však s vámi nesouhlasím je prostě ten, že mi silně vadí že nemůžete lidem žádným způsobem nařídit jak mají umřít. Nemůžete člověku který trpí, a jedno jest zda fyzicky či psychicky, nařídit trp dál i když to chceš ukončit a nemáš pro co žít. 

Paní se to rozhodla umřít. Nevěděla jak, tak si zaplatila asistenci, zřejmě se mohla otrávit i v Anglii nějakým jedem, ale rozhodla se sama, že chce umřít důstojně. S asistencí spáchala sebevraždu, protože si to sama přála. Umřela v klidu, jen usnula.

4 2
možnosti
Foto

Dobre, mozna se jedna o zjednoduseni, ale v podstate je to podobne. Napomahani k sebevrazde je u nas trestne a doufam, ze zustane...ja prece nikomu nenarizuji, jak ma zemrit, mne se jen nelibi, ze by se k smrti melo pomahat. Ja nikomu nerikam, ze ma trpet dal, ale od utrpeni se da pomahat i jinak nez jen pomoci k sebevrazde....a o tom je ten clanek... K ostatnimu,to bych se jen opakoval a to delam nerad, jsou poznamky v jinych odpovedich... ale dekuji Vam za Vas nazor.

2 0
možnosti
MT

Tady (v našem - nejenom - státě) jsou především úplně špatně postaveny proti sobě dvě věci - nedůstojné a bolestivé umírání versus eutanázie. Eutanázie prostě není řešením špatné situace okolo umírajících či těžce nemocných. Tím řešením je správná lékařská, resp. paliativní či hospicová péče, ke které současná medicína má všechny prostředky. Jenom tu stále ještě existuje zastaralý a bojácný přístup spousty lékařů k použití opiátů, špatný přístup státu a potažmo pojišťoven k hrazení paliativní péče, naprosto nedostatečná osvěta jak populární tak odborná. Jednou z nesmělých vlaštovek je třeba nyní vysílaný dokument na ČT - Život se smrtí, vřele doporučuji.

5 0
možnosti
Foto

Moc diky, nemam co bych dodal....

0 0
možnosti
KL

mne to prijde normalni. akorat bych tomu rikal po staru sebevrazda. pokud clovek neni v nejakem afektu, jeho rozhodnuti je dlouhodbe konzistentni, nevidim duvod mu branit at jiz aktivne - zavrenim do blazince ci pasivne - neposkytnutim prostredku. souhlasim s vami ze nejlepsi je prevence, dobre vztahy a take samozrejme odborna pomoc, ale pokud se clovek v jistem okamziku rozhodne ze jeho zivot jiz nema kvalitu kterou pozaduje a jako takovy jej neunese, nevim proc mu branit v jeho dobrovolnem ukonceni.

1 0
možnosti
Foto

Tady ale prece nejde o braneni, tady jde o to, ze mu v tom jeste pomuzeme. Neco jineho je, pokud je nekdo nevylecitelne nemocny, je mu 90 let, je v komatu, tam je spravne se, ze ho nebudeme aktivne lecit a delat mu ruzna vysetreni, ktera by organismus jeste dale zatizila.

0 0
možnosti

Pane doktore, jste zřejmě ještě velmi mladý a nezkušený. A protože není nad osobní prožitek, přál bych Vašim rodičům (vlastně Vám, ne jim) stejně dlouhý a nedůstojný odchod ze života, jaký prožila moje maminka  v nedožitých 89 letech. A protože si vše uvědomovala, hovořila i o přání sama (nebo s cizí pomocí) to ukončit. Na lékařskou péči si v jejím případě nemůžeme stěžovat.

2 0
možnosti
TK

Spáchat sebevraždu je důstojné? A bojovat s nemocí a vyrovnávat se se svými omezeními ve stáří naopak nedůstojné? Sebevrahy chápu jako lidi, kteří prohráli.

1 2
možnosti
Foto

Nedávno mi umřel známý člověk, který dodržoval prevenci, po diagnóze rakovina také všechny pokyny lékařů, ale nemoc zákeřně okupovala břišní dutinu a on za velkých bolestí a upoután na lůžko této nemoci podlehnul. Zde se nabízí otázky, není-li důstojnější život šetrně ukončit.

Ale na druhé straně je obava z využívání možnosti zbavovat se starých lidí ať již z důvodu dědictví, nebo uvolnění bydlení oprávněná.

Je to začarovaný kruh a rozhodování o ukončení  života velká zodpovědnost, kterou bych já asi na svá bedra nevzala.

1 0
možnosti
Foto

Vim, ze se budu opakovat, ale protoze jsem onkolog, tak vim, ze opravdu je v soucasne dobe k dispozici tolik leku a postupu, jak zabranit tomu, aby clovek trpel bolesti, ze pokud se tomu tak deje, je to neomluvitelne...

1 0
možnosti
FE

Jestliže se člověk rozhodne zabít, je to jeho problém, do kterého nikomu nic není. Můžeme politovat ty, kteří ho měli rádi, ale nepřísluší nám hodnotit oprávněnost činu.

1 0
možnosti
Foto

Nehodnotim opravnenost cinu. Ale kde je prilezitost, tak se pak rozhoduje snadneji. A eutanazie je neodvolatelna, treba by dalsi den smyslela jinak, ale vratit to nelze....

0 0
možnosti
JC

všichni hlásají, že každý člověk je odpovědný za svůj život a když se ze své svobodné vůle svůj život z jakýchkoliv pro něj závažných důvodů svůj život skončit tak to najednou někteří " humanisté " odsuzují. KAŽDÝ ČLOVĚK MÁ PRÁVO ROZHODOVAT JAK O SVÉM ŽITÍ  TAK O ZPŮSOBU JEHO UKONČENÍ.   SPOLEČNOST BY TO TOHO NEMĚLA NIKOMU MLUVIT.

1 1
možnosti
Foto

...ale nemela by mu v tom ani pomahat a uz vubec by na takove smrti nemel nikdo vydelavat....

0 0
možnosti
MI

Na vaši otázku z první věty druhého odstavce vám odpovím pro vás nepříjemně: ano, svobodné rozhodnutí jedince jak naložit se svým životem mi nejenže přijde normální, naopak naprosto zásadní. naproti tomu rozhodovat o druhých za druhé i třeba proti jejich vůli, to mi přijde naprosto zvrácené a je třeba s podobnými choutkami bojovat jako o život! (vlastně - proč jako, vždyť už je to tady)

5 1
možnosti
Foto

Ja Vam Vas nazor neberu a dekuji za reakci. Mne to ale normalni neprijde, myslim, ze se urcite dalo podniknout vic, aby se duchodkyne z VB nerozhodla skoncovat se zivotem....

0 0
možnosti
Foto

Vážený kandidáte do EU za KDU, každý člověk má právo o svém životě rozhodnout sám. Nikdo se ho neptal jestli se chce narodit, proto nemá nikdo právo odsuzovat to, že dobrovolně odešel. Je to každého osobní svobodná volba. Jen někteří lidí si myslí, že mohou ostatním říkat, co mohou a nemohou se svým životem dělat !!

0 1
možnosti
Foto

Dobry den Nikol, me vyjadreni je nize uvedenych prispevcich...ja nikoho neodsuzuji, naopak, myslim, ze se teto zene melo pomoct, aby nemusela vyhledavat pomoc byznysmenu ve Svycarsku....

0 0
možnosti
JT

Nastesti sebevrazda neni trestny cin a euthanasie neni povina.

0 0
možnosti
Foto

Jeste lepsi je sebevrazde zabranit a eutanazii ji nepomahat....

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Jsem lékař - onkolog, radní Statutárního města Pardubice.

www.vitulrych.cz

https://twitter.com/vitulrych https://www.facebook.com/vitekulrych

Seznam rubrik