MUDr. Novohradský inzeruje o onkologii nepravdy!

25. 09. 2017 8:07:49
Jako onkolog musím reagovat na inzerci, kterou si v denících v Pardubickém kraji platí pardubický praktický lékař pan MUDr. Novohradský, Ph.D.

Článek radního města Pardubic, předsedy představenstva Služby města Pardubic a.s., předsedy dozorčí rady Nemocnice Pardubického kraje a.s., člena dozorčí rady VZP a místopředsedy výboru pro zdravotnictví (kam téměř nechodí) se tváří jako odborný, o to závažnější však je, že tento text obsahuje řadu faktických chyb, například v názvech účinných látek tzv. „biologické“ léčby či v mechanismech jejich účinků. Pan doktor navíc napadá obecně onkology jako lékaře, kteří neznají nebo nechtějí pacienty informovat o nejmodernějších metodách léčby nádorových onemocnění.

Lékaři v komplexních onkologických centrech v České republice používají v léčbě mnohem větší spektrum cílené (biologické) léčby než jen ty uvedené v inzerátu. Každý pacient, který je dle doporučených postupů odborných společností a schválené úhrady zdravotních pojišťoven, indikován k biologické léčbě, je o ní informován a dostane ji. Naše onkologické centrum v Pardubicích léčí třemi desítkami těchto léků. I diagnóz zhoubných nádorů léčených „biologickou“ léčbou je výrazně více, než autor uvádí. Komplexní onkologické centrum Pardubického kraje léčilo preparáty biologické léčby dosud 1284 pacientů, 720 z nich je nadále sledováno v našich i celostátních registrech nákladné léčby.

Naši lékaři jsou velmi dobře informování o možnostech protonové léčby. Naše pracoviště pořádá již řadu let mezinárodní kongres, kterého se pravidelně účastní stovky lékařů. Například v tomto roce byla protonové léčbě věnovaná celá sekce přednášek, včetně té, kterou přednesla světová kapacita v oboru radiační onkologie, prof. Brada. Onkologové v komplexních onkologických centrech se drží při indikaci protonové léčby standardů, které jsou schváleny jejich odbornou společností SROBF (Společnost radiační onkologie, biologie a fyziky). Pacienti s diagnózami, kteří budou mít z protonové léčby prospěch, jsou lékaři našeho centra odesílání k protonové léčbě. Zejména se jedná o dětské pacienty nebo o pacienty s nádory v blízkosti kritických orgánů, kteří nemohou být ozáření fotony.

V současné době pořádáme právě pro laickou veřejnost přednášky o prevenci a léčbě rakoviny v mnoha městech Pardubického kraje. Tímto zvu pana doktora na tuto svoji přednášku s následnou besedou (termíny najdete na mém webu www.vitulrych.cz). Nebo pana doktora Novohradského rádi uvítáme na našem pracovišti a seznámíme ho s možnostmi léčby, ať už chemoterapií, hormonoterapií, cílené (biologické) léčby či moderní radioterapií a vysvětlíme mu indikace protonové léčby nejen jako členovi dozorčí rady VZP.

Pacientům bych na závěr poradil, aby případné dotazy konzultovali se specialistou - onkologem, který je v oboru vzdělán a zná nejmodernější postupy na základě evidence - based medicine (medicíny založené na důkazech). Praktický lékař, kterým je i pan MUDr. Novohradský, jim může k onkologovi napsat doporučení.

Autor: Vít Ulrych | pondělí 25.9.2017 8:07 | karma článku: 17.36 | přečteno: 948x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Pardubice

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Jsem lékař - onkolog, radní Statutárního města Pardubice.

www.vitulrych.cz

https://twitter.com/vitulrych https://www.facebook.com/vitekulrych

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...