Reakce na útoky MUDr. Novohradského v regionálním tisku

V předchozí reakci na inzeráty o onkologické léčbě MUDr. Novohradského, Ph.D. jsem jako tiskový mluvčí onkologického centra odborně reagoval na nepravdy, které v nich kolega, praktický lékař, uvádí.(viz minulý článek na blogu)

Vzhledem k několika výhrůžkám přes třetí osoby a osobním útokům v další novinové reakci
dne 19.10. (regionální Deníky v Pardubickém kraji a pardubická mutace MF Dnes) inzerenta pana doktora Novohradského si dovolím znovu zopakovat některá fakta.
Za prvé: již tak složité téma plné odborných termínů, není třeba čtenářům komplikovat nesprávnou terminologií či porovnáváním neporovnatelného. Lék, který kolega zmiňoval se nejmenuje herpecin nýbrž Herceptin. Pokud hovoříme o cílené biologické léčbě, nelze ji v principu zaměňovat za anti HER2 léčbu.
Za druhé: trvám na tom, že naše onkologické centrum odesílá pravidelně pacienty k léčbě do protonového centra, pokud je tato volba tím nejlepším, co můžeme pacientovi nabídnout. O indikacích k protonové léčbě diskutujeme na odborných konferencích s ostatními českými i zahraničními lékaři, nikoliv s managementem PTC (Protonové centrum Praha).
Za třetí: Pokud některý z pacientů praktického lékaře MUDr. Novohradského nedostal doporučení k protonové léčbě, pravděpodobně nesplňoval kritéria české odborné společnosti radiační onkologie pro tento typ ozařování.
Za čtvrté: ano, v rámci osvěty o prevenci a léčbě nádorových onemocnění jsem šel ven a “mluvil s lidmi”. Osobně mi to přijde smysluplnější než přepisovat rádoby odborné články do novin.
Protože i nadále platformu placené inzerce v regionálním tisku nevidím jako vhodnou k odborné diskuzi, pozval jsem pana doktora nejen na své přednášky, ale i k návštěvě našeho pracoviště. Tato nabídka stále trvá.
Závěrem bych rád podotkl, že ve své každodenní práci nechci a nemohu být nekolegiální. I proto stále doufám, že předchozí články jsou pouze výsledkem neporozumění vysoce odborné problematice, kterou pan doktor Novohradský bez potřebné praxe v radiační onkologii nemůže obsáhnout.

Inzerát 19.10.2017

 

Autor: Vít Ulrych | čtvrtek 26.10.2017 8:23 | karma článku: 12,22 | přečteno: 751x